Deking – izdržljiva podloga koja daje toplinu

deking naslovna 2 sigma nekretnine zrenjanin

Deking podloga se na našim prostorima učestalije koristi oko deset godina. Sam naziv deking je od engleskog deck što predstavlja palubu. Da pojasnimo, u pitanju je tip drvenih obloga namenjen za spoljnu upotrebu. Površina koja je pod dekingom liči na palubu broda, pa zato je i ovo ime opstalo.

Sasvim je razumljivo da terasa, dvorište ili drugi vanjski plato zahteva drugi tip podloge u odnosu na enterijerske podove. Tačnije, potrebno je koristiti se otpornijim podlogama kojima ne smeta vlaga, koje truljenju ne podležu lako i nisu sklone brzom deformisanju. Upravo se iz navedenih razloga sve češće bira deking.

Izgled brodskog poda na otvorenom prostoru dobar je način da prostor na kom se nađe dobije toplinu, ugodnost i osećaj ušuškanosti.

Deking podloga je izdržljiva

Deking se uglavnom koristi od tikovine, drveta koje odlikuju izdržljivost i elastičnost, te je otporan na insekte i ne truli brzo.

deking ideje sigma nekretnine zrenjanin

Mimo tikovine, koriste se i druge egzotične vrste, međutim, od domaćih se sve više koristi ariš, posebno u primorskim krajevima. Različite vrste termo-tretiranja kao načini na koje se drvo obrađuje, menjaju i njegova mehanička i hemijska svojstva. S tim u vezi, pored ariša, nije retkost da se za pravljenje dekinga koriste i bor, smreka ili bagrem.

Prve odluke vezane za deking ticaće se vrste palube i mesta na kom će se nalaziti. Od te odluke zavisi i vrsta okvira koji će se koristi kao i količina potrebnog materijala. Mahom su u pitanju platoi koji su opremljeni gredicama i grade se od početka da bi se sve prilagodilo prostoru u bašti ili na terasi.

Deking podloga se može naći u više dimenzija. Dužina se kreće od 2 metra pa do pet, a širina letvica je od 9cm do 15. Postoje i opcije dugih dasaka koje se montiraju na podkonstrukciju, ali za one koji najviše vole da stvari samostalno obave, moguće je kupiti I gotove elemente na PVC podkonstrukciji sa klik sistemom spajanja.

Važno je označiti prostor

Mislimo na označavanje prostora gde će se brodski pod, odnosno, deking postaviti. To se obeležava upotrebom klinova. Iako deking slovi za izdržljiv materijal, svejedno je potrebno postaviti vodootpornu membranu  ispod površine palube. Ovaj korak je neophodan da bi se deking izolovao od izrastanja korova i trave. Dok geotekstil služi kao membrana, za drenažu se upotrebljava šljunak.

deking postavljanje sigma nekretnine zrenjanin

Deking i izgradnja okvira

Kao i kod većine radova, preciznost i je ovde od ključnog značaja. Kako bi ivice okvira bile na što bolje postavljenom nivou, koristiti se libelama kojima se utvrđuje da li je površina stvarno ravna. Izravnavanje zemlje je veoma važno obaviti pre nego što se krene sa postavljanjem okvira.

Kada se deking postavlja u dvorištu koje ima podne pločice, nivo se može podići manjim komadima drveta, ali je i kod pločica takođe potrebno obezbediti ravan nivo površine.

Postavljanje podloge

Zvuči možda nerealno, ali je ovo najjednostavniji deo kada je u pitanju čitav proces. Dobra električna bušilica i odvijač biće glavni pomoćnici u čitavom poslu. Između svake ploče važno je ostaviti barem 6mm prostora, kako bi drvo kada dođe do kvašenja moglo da nabubri i smanji se u vreme sušnih perioda.

Deking i održavanje

Pravilno održavanje doprineće dugogodišnjem trajanju deking podloge. Najbolje je održavati ga uljem – tretirati na početku i na završetku sezone.

deking bušilica sigma nekretnine zrenjanin

Ideje

Deking može da predstavlja centralno mesto u bašti ili vrtu. Uz dobro osvetljenje, dodatne dekorativne elemente poput kamenja i bilja, ceo ambijent može biti veoma ugodan za opuštanje sa porodicom i prijateljima.

Oni koji su veliki ljubitelji zelenila, mogu da pre postavke ostave procepe za zemlju, pa će biljke izgledati kao da su samonikle iz podova. Fontana je takođe jedno od mogućih rešenja vezanih za dekoraciju.

Kategorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *