Zrenjanin: nekretnine doživele ekspanziju

zrenjanin nekretnine sigma nekretnine zrenjanin

Zrenjanin, kada je reč o cenama stanova, iz godine u godinu beleži konstantan rast. Ova informacija mnogima bi mogla delovati nemoguće, budući da većina ima utisak da iz grada sve više ljudi odlazi. Ipak, situacija sa tržištem nekretnina je drugačija.

Zrenjanin je jedan od gradova koji je doživeo ekspanziju kada se govori o nekretninama. Tržište je veoma dinamično, što znači da se prodaja u kupovina odvijaju nesmetano. Naročito su traženi novoizgrađeni stanovi, pa su shodno tome, i njihove cene najviše.

Koje bi informacija o nekretninama bile interesantne sugrađanima?

Prošlogodišnji prihodi u Zrenjaninu, kada je reč o nekretninama, bili su oko 38 miliona evra, pa se grad na Begeju popeo na gornji deo tabele kada je promet u pitanju.

Naravno, strani investitori i nova radna mesta značajno su uticali na širenje tržišta u gradu, dok je veliki broj stanova koji su izgrađeni uticao na poskupljenje  stanogradnje.

zrenjanin3 sigma nekretnine zrenjanin

Zrenjanin i prosečne cene kvadrata

Kada se ima u vidu čitav grad, izračunata je prosečna cena kvadrata oglašavanih stanova. Prema tim podacima, ispada da prosečna cena za Zrenjanin iznosi 589 evra po kvadratu. Dakle, lako je zaključiti da od sredine prošle godine cena kvadrata stanova u našem gradu zaista raste.

Takođe je porast cena zapažen i u Valjevu, Smederevu, Somboru, Kraljevu…

Gde su najskuplji stanovi i kuće?

Najjača cena stanova drži se na Lesnini, u naselju Brigadira Ristića, a neznatno niža je na 4. julu i u starom delu Bagljaša.

Pored toga, za Zrenjanin je karakteristično da su u ovom trenutku kuće jeftinije od stanova, ali je ipak, prema podacima, najviše novca potrebno izdvojiti za kuće u samom centru grada, u naseljima Dolja, Bagljaš i Zeleno polje. Zapaženo je i da su nešto jeftinije kuće u Mužlji, a takođe i oko bolnice.

zrenjanin grad 4 sigma nekretnine zrenjanin

Zrenjanin i okolina: cene najskupljih kuća

Podaci koje je dao Republički geodetski zavod tvrde da je najskuplja kuća u 2019. godini plaćena više od 85 hiljada evra u Zrenjaninu. Drugi po redu je Novi Bečej, u kom je najskuplja kuća prodata za 42 hiljade evra. Potom Žitište, sa najvišom cenom od 30 hiljada, zatim Nova Crnja sa 20 hiljada evra.

Zrenjanin i novogradnja

Zrenjanin je veoma aktivan kada je reč o stanogradnji. Aktivno je više od 6 gradilišta, još nekoliko je u pripremi. Grad Zrenjanin, prema informacijama sa sajta, imaće do kraja godine ukupno 400 stanova. Zanimljiv podatak koji je ujedno i veoma važan tiče se situacije tokom vanrednog stanja: gradnja nije stala u tom ključnom trenutku u kom je sve bilo neizvesno. Investitorima je bilo važno da ispoštuju zakonske rokove i radili su pridržavajući se bezbednosnih mera koje su bile preporučivane.

Pročitajte interesantan tekst o vojvođanskoj kući: Vojvođanska kuća – odlomak iz tradicije

Zrenjanin i planovi za dalje

Ako imamo i vidu planove kineske kompanije za idejni projekat auto-puta na potezu Beograd- Zrenjanin-Novi Sad, kao i činjenicu da je pred nama otvaranje i novih fabrika, lako se zaključuje da bi se trend rasta cena na tržištu nekretnina u Zrenjaninu mogao nastaviti.

Kategorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *