Ulaganje u nekretnine je isplativa investicija

ulaganje u nekretnine naslovna sigma nekretnine zrenjanin

Ulaganje u nekretnine sve je zastupljeniji vid investiranja. Nekretnine se danas neretko kupuju da bi se dalje izdavale i time predstavljale dugoročniji vid zarade. Ovakav biznis plan jeste na ceni, međutim, oni koji planiraju ovaj poduhvat morali bi, zarad bolje zarade,  povesti računa o određenim stavkama.

Važna je cena nekretnine

To uvek stoji, međutim, kada je u pitanju ulaganje u nekretnine, misli se prevashodno na pravilan odnos između cene te nekretnine i potencijala koji ona ima. Pošto je važno da izdavanje stana bude stabilan izvor prihoda, njegov potencijal uistinu igra važnu ulogu.

Ulaganje u nekretninu kupljenu na kredit

Definitivno je najsrećnije rešenje izdavati stan koji je plaćen gotovinom, međutim, stambeni krediti su naša svakodnevica. Ipak, to sada i nije toliko tragično, budući da banke u našoj zemlji i dalje imaju povoljne ponude.

Kada je u pitanju izdavanje nekretnine koja je kupljena na kredit, najvažnije je formirati cenu stanarine. Logično, ona ne sme biti manja od rate kredita, stoga bi iznos koji stanar plaća na mesečnom nivou morao biti isti ili viši od rate za stan.

ulaganje u nekretnine novi sad sigma nekretnine zrenjanin

Stanje na tržištu nekretnina beleži konstantan rast, što se odrazilo i na cene stanova koji se izdaju. Poslednjih nekoliko godina solidna cena stanova uticala je i na poskupljenje stanarina u većini gradova u Srbiji. Iako to potencijalnim stanarima ne pada lako, činjenica je da postoji balans između prodaje stanova i izdavanja. Zaključak je nedvosmislen: ulaganje u nekretnine jeste isplativo.

Lokacija je bitna

Posedovanje nekretnine u bilo kom gradu predstavlja stabilan izvor prihoda, ali treba imati u vidu da situacija nije ista u svakom mestu. Razumljivo da je drugačija cena u većem gradu u odnosu na manje gradove i slabije naseljene sredine. Shodno tome, cene stanova niže su u manjem gradu nego u prestonici, univerzitetskim gradovima, i zato je lakše kupovati nekretnine na tim lokacijama. Ipak, ti stanovi će, iz očiglednih razloga, imati i nižu zakupnu cenu, te će i prihodi biti manji.

Ulaganje u nekretninu koja će služiti za izdavanje imaće bolju šansu u mestima koja imaju stručne škole i u koja učenici dolaze iz okolnih sela. Isti potencijal imaju i lokacije na kojima je najavljeno otvaranje fabrika – njih kod nas ima sve više, pa raste i potražnja.

U većim gradovima stanovi su skuplji

To važi i kada je reč o kupovini stanova ali i izdavanju. Beograd, Novi Sad, Niš i ostali veći gradovi koji imaju industrijske centre bolja su prilika za veću zaradu. Lakše će se na duže vreme izdati stan u većem gradu, a i cena može biti znatno viša nego kada je reč o manjem gradu.

P.S. Gradovi sa razvijenijim IT sektorom predstavljaju dobru priliku za solidnu zaradu. Naime, zaposleni u IT kompanijama zarađuju bolje i spremniji su da se odluče za stan koji košta više.

ulaganje u nekretnine izdavanje sigma nekretnine zrenjanin

Problem skupljih stanova koji imaju veći potencijal

Ulaganje u nekretninu koja ima dobru lokaciju uglavnom košta više: skuplji stanovi traže veća učešća u kupovini na kredit. Treba imati na umu da je na duže staze ovo ulaganje i više nego isplativo.

Ulaganje u nekretnine i njihovo adaptiranje

Kupovina stana koji ima strukturu pogodnu za adaptiranje pruža razne mogućnosti. Više odvojenih jedinica može doneti bolju zaradu, jer je izvodljivp imati više podstanara koji će deliti troškove.

Ulaganje u poslovne prostore

Kada je u pitanju ulaganje u lokale ili poslovne prostore i taj plan može biti isplativ. Iznajmljivanje poslovnog prostora je dobro jer firmama taj izdatak mahom ne biva veliki problem. Dok za velike firme kupovina poslovnog prostora nije strašna stvar, manje kompanije, pogotovo one koje se tek razvijaju, radije će se odlučiti za iznajmljivanje lokala. Uzmimo za primer pekare, frizerske salone, menjačnice, pa i kafiće koji mahom i počinju u iznajmljenim prostorima.

ulaganje u nekretnine prostor za izdavanje sigma nekretnine zrenjanin

Samim tim, kupovina nekretnine koja će se izdavati kao poslovni prostor podjednako je dobra ideja koja itekako donosi prihod.

Pročitajte i: STAN NA DAN – sloboda ima dobru cenu

Ulaganje u nekretnine, ali sa što manje rizika

Razumljivo je da i kod ovog posla postoji strah od isplativosti celog poduhvata, pogotovo kada su u pitanju lokali. Jedan od boljih načina da se umanji period tokom kog će prostor za izdavanje biti prazan jeste potpisivanje dugoročnog ugovora sa zakupcem.

Kategorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *