Trpezarija: mali ili veliki kutak za okupljanje

trpezarija naslovna sigma nekretnine zrenjanin

Trpezarija, bez obzira da li postoji kao zasebna prostorija ili je improvizacija u okviru neke druge, oduvek važi za mesto okupljanja prijatelja i porodice. Dobro društvo, dobra hrana, piće koje klizi niz grlo i dobar razgovor… šta više treba za kvalitetno druženje?

Mimo većih okupljanja, trpezarija uglavnom obuhvata prostor u kom se jede, gde se ukućani okupe i uz hranu pretresaju dnevne utiske. Shodno tome, za nju se vezuje određeni nameštaj: ona mora da ima sto, stolice i, često, komodu ili ormar. Sve drugo i šire od toga kombinuje se u skladu sa kvadraturom koja je dostupna za uređenje.

Pa se, prema tome, u trpezariji mogu naći i dodatni stočići, dekoracije u vidu slika, vaza, cveća, tepih, masivni luster, i bilo šta drugo.

trpezarija velika sigma nekretnine zrenjanin

Kada se oprema manja trpezarija, to zahteva više kalkulacija.

Sto i stolice – bez njih ništa

Upravo zato treba pametno birati kada se uređuje trpezarija. Krenimo od stola. Oblik – ovalni, četvrtasti, okrugli – bira se u zavisnosti od kvadrature koja je na raspolaganju. Za manji prostor nije pametno birati velike stolove, masivne koji će ga činiti skučenim. Osećaj komfora kada je u pitanju dom koji se oprema veoma je značajan.To važi i za trpezariju.

Stolovi koji mogu da se rasklope zahvalno su rešenje za manje trpezarije.

Takođe, manji stolovi koji su od laganijih materijala podjednako su dobar izbor. Okrugli ili četvrtasti sto za četiri osobe bolje je odabrati nego ovalni za šest osoba.

Trpezarija u kojoj ima mesta za komodu – pun pogodak!

Komoda je važna jer zaista može biti od koristi: odlična je, na primer, za odlaganje. Sve ono što treba da bude takoreći pri ruci može da se privremeno odloži na komodu. Mislimo, prvenstveno, na odlaganje stolnjaka, čaša, tacnica, escajga, posuđa. Kraće: svega što je potrebno tokom postavljanja hrane i obedovanja, a što ne može sve vreme da bude na trpezarijskom stolu. Tu upravo komoda priskače u pomoć.

trpezarija ugaona garnitura sigma nekretnine zrenjanin

Stolice, ugaona garnitura ili klupa?

Dilema koja je razumljiva kada smo svesni da  trpezarija nije uvek prostorija za sebe, već je deo dnevne sobe ili kuhinje. Ono što je praktično tada uglavnom i postaje najpametnije rešenje.

Klupa je zahvalna za vrlo male trpezarije. Tada je na jednom kraju stola umesto stolica zaista dobro postaviti klupu. Pa čak i ugaonu garnituru. Dobro će poslužiti i zauzeće manje mesta nego stolice.

trpezarija klupe sigma nekretnine zrenjanin

Trpezarija veće kvadrature nudi više prostora za nameštaj i ideje

Kada uređivanje prostora ne zavisi mnogo od kvadrature, tada je moguće birati spram ličnih afiniteta. Velika trpezarija dopušta slobodu i nije neohodno konstantno premeravati i razmišljati šta bi se i kako uklopilo.

U skladu sa tim, veća trpezarija voli i masivne stolove, četvrtaste, namenjene većem broju ljudi. Štaviše, sto većih dimenzija veoma će svečano izgledati uz elegantne stolice koje imaju naslon za ruke i leđa. Uz njih svaki obrok može delovati kao gozba.

Ipak, nije samo četvrtasti sto dobar za veće trpezarije. Okrugli sto, veći naravno nego onaj namenjen za manje prostorije, sjajno će se uklopiti sa masivnijim stolicama, čak i onim koje imaju izrezbarene detalje.

trpezarija i dnevna sigma nekretnine zrenjanin

Ne zaboravimo na modernost: ima onih koji vole staklene stolove, čak i aluminijumske, pa i tako opremljena trpezarija može biti zaista inspirativna za lepa okupljanja.

Trpezarijski kolorit je suštinski značajan za atmosferu

Uglavnom svi zagovaraju svetlije tonove, nežnost nijansi, posebno za manje prostorije, jer ih svetlost vizuelno čini većim.

Intenzivne boje ne treba odbaciti, mada se najviše savetuju kombinacije sa svetlim tonovima poput bele kafe, bež nijanse ili slonove kosti. Uz belu ili druge svetle tonove, jarke boje dobiće svoju punoću i živost a dalje kombinovanje biće lakše.

Trpezarija i stilovi uređenja

Ako je reč o trpezariji koja je zasebna prostorija, stil može biti bilo koji. Ali ukoliko je trpezarija deo dnevnog boravka ili kuhinje, trebalo bi da bude u sličnom ili istom stilu kao ostatak prostorije. Naravno, pojedini detalji mogu da odudaraju od dominirajućeg i stila i donesu zasebnu priču.

Stoga su dobri retro motivi, šarmantni detalji koji će pojačati identitet trpezarije koja treba da živi i kao deo cele prostorije, i kao samostalni prostor za ukusna druženja.

Trpezarija je prostor koji omogućava da obrok uvek bude ritual, zato je čak i najskučenija dobra stvar za vaš dom.

Kategorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *