Sajam nameštaja 2019. u Beogradu: utisci

sajam nameštaja naslovna1 sigma nekretnine zrenjanin

Sajam nameštaja, grubo i informativno govoreći, slovi za jedan od najznačajnijih događaja u Jugoistočnoj Evropi, kada se radi o dizajnu, proizvodnji i, naravno, distribuciji nameštaja. Međutim, ne treba smetnuti sa uma da je to i svojevrsni raj za oči i prilika da se sazna i vidi nešto novo. Kraće rečeno: ovaj događaj je prilika da se sasvim nesmetano sretnu stručnjaci i ljubitelji enterijerske ponude.

Ukupno šest dana, koliko je trajao 57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, u fokusu su bili proizvođači i kompanije koje se bave ovim oblastima. Bila je to prilika za okupljanje najvažnijih regionalnih, ali i evropskih dizajnera i proizvođača. Učestvovalo je više od pet stotina izlagača iz 38 zemalja koje su se prijavile za ovaj događaj.

sajam namestaja trpezarije sigma nekretnine zrenjanin

Istovremeno, uz Sajam nameštaja trajao je i 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije.

Sajam nameštaja je svojevrsni vizuelni i stilski doživljaj

On je u fokus, i ove godine, stavio ideje, perfektan dizajn, tehnološke inovacije, ali i premijere. Ne treba posebno isticati da je veliki akcenat bio i na kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja. U svakom slučaju, laički rečeno, sajam nameštaja je, što je i očekivano, uspeo da navede na razmišljanje i one koji su ga posetili poslovno i privatno.

Kreveti, dušeci, komode sasvim su očekivana stvar na ovakvoj manifestaciji. Bilo je tu i već dobro poznatih dezena i tonova, kao i komada nameštaja koji, iako na prvi pogled deluju rogobatno, i dalje imaju svoje ljubitelje. Ne mora tu nužno biti reč o trendu. Često se nameštaj bira kako bi se uklopio u već postojeću enterijersku shemu.

sajam namestaja duseci sigma nekretnine zrenjanin

Kao što je i očekivano, sajam nije protekao bez noviteta. Reč je kolekcijama nameštaja koje danas predstavljaju vrhunski spoj kvaliteta i estetike. Konkretnije, mogli su se uočiti funkcionalni, sofisticirani primerci, bezvremene forme, nameštaj koji poseduje i svetlosne efekte, i još štošta drugo.

Šta se još moglo videti na Sajmu?

Sve vezano za dekor, galanteriju, nezaobilazni dizajnerski nameštaj, ali i stilski, tapacirani. Dok su u jednoj hali bile mašine i alati koji se koriste za drvnu industriju, u drugoj su se mogli videti: boje, lakovi, repromaterijali, komore za sušenje. Sajam nameštaja ne bi bio čuven koliko jeste, da na njemu nisu učestvovale dizajnerske škole i mladi dizajneri, te im je na raspolaganju bila čitava hala.

Pročitajte o uređenju i: Dnevna soba: vodič za uređenje

Koji materijali su u trendu?

Pretpostavljate i sami: prirodni. Već duže vreme je u modi sve što aludira na ponovni susret čoveka i prirode, na njihovo dublje povezivanje. Što nije neshvatljivo jer je priroda naša svakodnevica. Sajam nameštaja ponovo je ljubitelje enterijera podsetio na materijale poput drveta i gvožđa.

sajam namestaja trpezarijski sto sigma nekretnine

Veličina je problem

Ono što je posetiocama Sajma zapalo za oko definitivno je veličina nameštaja. Prevelike garniture kao i trpezarijski stolovi izgledali su guliverski: zabrinjavajuće je i pomisliti na unošenje takvog nameštaja u dom.

Sajam nameštaj donosi i drugi problem: cenu

Uprkos različitim stilovima, dezenima i ponudama, najveći problem uglavnom jesu cene. Istina je da svako na Sajmu može da pronađe nešto što će mu se dopasti, međutim, to ne znači uvek i šoping. Nameštaj i njegova kupovina zadaju glavobolje i kada nije sajam, jer se uvek bira u sklopu budžeta, ali beogradske hale su tek muka.

Sajam nameštaja imao je i popuste, međutim, kao što obično biva, retki su popusti na novitete. Niže cene uglavnom dobijaju proizvodi koji su ostali na stanju iz nekih prethodnih kolekcija.

sajam namestaja dnevna soba sigma nekretnine zrenjanin

Nagrada ZLATNI KLJUČ

Ova nagrada dodeljuje se u pet kategorija, a namenjena je najuspešnijim izlagačima. Žiri je internacionalan, a kategorije koje se razmatraju i nagrađuju su sledeće:

Najbolji mladi dizajner (tim arhitekata Abovus Architects – „VAL – Desk Organizer“pametan dizajn);

Doprinos razvoju dizajna (Zlatni ključ dobila je profesorka Jelena Matić sa Šumarskog fakulteta);

Art direkcija (pobedio je proizvođač Garda);

Iznenađenje sajma/dobar početak (kompanija Fagus);

Najbolji proizvod (pobedu odnela kompanija Nunc za sistem „Ala“ (dizajn: Studio Ru:T i Nataša Njegovanović)).

sajam namestaja dnevna siva sigma nekretnine zrenjanin

Šta je najvažnije na Sajmu?

Definitivno inspiracija. Ne samo inspiracija onih koji nastupaju kao izlagači, već inspiracija koja se rodi u posetiocima.

Nije uvek poenta u kupovini, već u idejama. To je činjenica koja je ključna i sa Sajmom i bez njega.

Kategorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *